Warning: Packets out of order. Expected 1 received 0. Packet size=145 in /var/www/html/class.counter.php on line 24
پل لاتیدان
پل لاتیدان یکی از آثار تاریخی واقع در روستای کلمتلی (لاتیدان) در شهرستان بندرخمیر است. این پل، بر روی رودخانهٔ کول در جاده لار و ۷۰ کیلومتری غرب بندرعباس قرار دارد و از اینرو به پل کول نیز معروف است.
پل لاتیدان در دوران شاهعباس بزرگ، برای انجام لشکرکشی برای بیرون راندن پرتغالیها ساخته شد و پس از پایان کار لشکرکشی، در اختیار کاروان بازرگانی قرار گرفت.
پل لاتیدان کمابیش ۲۳۳ دهانه و بیش از ۱۰۰۰ متر درازا، از درازترین پلهای تاریخی این سرزمین است. این پل که از شاهکارهای دوران صفویان است و برخلاف دیگر پلهای دوران صفویان که با آجر ساخته شدهاند، با سنگهای بیشکل ساخته شدهاست.
در میان دهانههای این پل، چشمه اتاقهایی در دو اشکوب ساخته شده که بر زیبایی این سازه، افزودهاست. این پل، یکی از والاترین نمونههای پلسازی تاریخی کشور است.
این پل تاریخی در زمانهای دور محور ارتباطی بندرعباس به لارستان بوده از روستاهای لاتیدان، مُغ احمد، دشت سراهو، کاروانسرای جونگوی، آرابی، قلعه پارو و کهورستان عبور کرده و به لارستان میرسد. با وجود اینکه درازای پل لاتیدان، سه برابر سی و سه پل اصفهان است و تاکنون گامهای اندکی برای بازسازی، استحکامبخشی و نگاهداری این پل برداشته شدهاست. بهگونهای که تنها در سالهای ۱۳۷۹ و ۱۳۸۶، بازسازی اندکی بر روی آن به عمل آمدهاست.
از آنجا که این پل، در مسیر آبراهههای چندی قرار دارد و در فصل بارندگی، حجم آب در زیر پل بسیار زیاد است، از این رو باید با تعیین اعتبارات ملی برای این اثر ملی، کار بررسیهای استحکامبخشی و بازسازی این پل آغاز شود، پیش از آنکه این اثر که پس از گذشت سالها بر اثر یک سیلاب سر برآوردهاست، در اثر سیلاب دیگری فرو ریزد و نابود شود.
پل لاتیدان سالها در زیر خاک مدفون بود تا اینکه در سال ۱۳۷۲، در اثر سیلاب در نزدیکی روستای کلمتلی (لاتیدان) یکی از نمایان شد.