جنگل حرا خورخوران
منطقه حفاظتشده حرا و تالاب بینالمللی خور خوران مجموعه جنگلهای درختان سرسبز ساحلی مانگرو یا حرا است که در حوالی جزیره قشم، بندرپل، جزیره هرمز و بندر خمیر در استان هرمزگان قرار دارد که با آبراهههای آن با پرندگان زیبا و طبیعت بکر وحشیاش از منابع توریستی و دیدنی استان هرمزگان میباشد؛ و هر ساله افراد زیادی را برای تماشا به سوی خود جلب میکند و یکی از نقاط دیدنی استان هرمزگان در جنوب ایران است. این جنگلها معمولاً تحت حفاظت سازمان محیط زیست قرار دارند؛ و مجموعه حرای شمال غربی قشم به دلیل اهمیت بینالمللی به عنوان ذخیرهگاه زیستکره حرا شناخته میشود.
این جنگل حرا از تاریخ ۲۵ شهریور ۱۳۶۱ تحت حفاظت بینالمللی قرار گرفته است.
درختان حرا را میتوان یکی از عجیبترین و منحصر بفردترین جاذبهها نامید. در ایران فقط دو گونه درخت زندهزا وجود دارد. حرا و چَندَل که پس از فصل میوهدهی این میوهها بر روی درخت اصلی به تکامل نسبی رسیده و بعد از آن از درخت مادر جدا شده و بعد از تثبیت شدن در بستر گلی شروع به رشد میکند.
این درختان از آب شیرین استفاده میکنند و به نحوی با ریشههای منحصربهفرد خود 90%فرایند تصفیه آب را انجام داده و 10% باقیمانده از طریق سر شاخ های این درختان پس داده میشود.
ویژگی مهم جنگل حرا در حفظ تنوع زیستی منطقه:
- کنترل فرسایش ساحلی (از تخریب سواحل در برابر امواج و طوفانها جلوگیری میکند.)
- تثبیت رسوب گذاری (با سیستم ریشهای خاص علاوه بر تثبیت رسوبات حمل شده از جابجایی آنها جلوگیری میکند)
- حفاظت از آب سنگهای مرجانی (مانگرو ها مانند فیلتری ذرات معلق آب را در خود نگه داشته و از راهیابی آنها به دریا و در نتیجه تاثیر سوء بر آبسنگهای مرجانی جلوگیری میکند.
- تامین نیازهای زیستگاهی آبزیان بهطوریکه بسیاری از آبزیان مراحل اولیه رشد و تکثیر خود را در این جنگلها سپری میکنند و زیستگاه بسیاری از پرندگان آبزی و کنار آبزی در جنگلهای حرا است.