قلعه فین
قلعه فین بر روی تپهای مرتفع و مشرف به راههای ارتباطی منطقه قرار دارد. شهر فین که در ۹۵ کیلومتری شمالغربی بندرعباس قرار دارد، با دارا بودن فضای وسیعی نخلستان متراکم و خیابانهای عموماً عاری از بدنه ساختمانی به عنوان یکی از نمونههای نادر و واقعی باغشهر در سطح کشور است.
قلعه فین و تپه طبیعی آن فضای بزرگی را در بر میگیرد که بیشترین طول آن ۲۹۰ متر و بیشترین عرض آن ۱۸۰ متر است. از وجود برجهایی که در هر یک از گوشهها قرار گرفته میتوان حدس زد نقشه واقعی این قلعه چند ضلعی نامنظمی بوده که بوسیله برجهای مدوری محافظت میشده است.
قدمت قلعه فین از توابع بندرعباس را از روی سفالهای بدست آمده میتوان به قرون میانه اسلامی نسبت داد. در حاشیه قلعه و بر روی دامنه تند آن الحاقاتی از سده اخیر با اسکلت فلزی و آجر و سیمان و کاشی دیده میشود که در دورههای بعد به فضای قلعه افزوده شده است.
قلعه فین احتمالاً در زمان ساخت جنبه نظامی داشتهاست. البته قلعه فین که به شماره ۷۲۷۰ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است، در زلزله سال ۱۳۸۶ کمی خسارت دید و حالا ویرانههای آن را میتوان بر ارتفاعات این تپه مشاهده کرد.
مصالح به کار رفته در فضای قلعه فین در بخش زیرین دیوارها و برجها سنگهای نا منظم و ملات ساروج و در بخشهای بالایی خشتهای مربع شکل به ابعاد ۲۰*۲۰*۵ سانتیمتر هستند. در گوشه شمال شرقی برج ملدوری قرار دارد که بخش زیادی از آن فرو ریخته و تنها دیواری به طول ۴۰/۸ متر از آن باقی مانده است. ارتفاع در بخش باقیمانده این دیوار ۷۰/۲ متر است.
در داخل این دیوار تیر کشهای عمودی و پنجرههایی با اطاق جناغی تعبیه شده است. در ضلع غربی برج مدور دیگری دیده میشود که ۸۰/۳ متر قطر دارد و در فضای درونی آن هم اکنون دو طبقه مشاهده میشود. ارتفاع مجموعه دو طبقه حدود ۷ متر و سطح طبقه دوم در ارتفاع ۵۰/۴ متری قرار دارد و درون این برج نیز طاقچهها و تیر کشهایی وجود دارد.
قلعه فین نسبت به زمینهای پیرامون حدود ۶ متر ارتفاع دارد. در گوشه شمال شرقی برج مدوری قرار دارد که بخش زیادی از آن فرو ریخته و تنها دیواری به طول ۴۰/۸ متر از آن باقی مانده است. ارتفاع در بخش باقی مانده این دیوار ۲/۷۰ متر است.
در داخل این دیوار تیرکشهای عمودی و پنجرههایی با اطاق جناغی تعبیه شده است. قلعه فین امروزه کاملا ویران شده و تنها بخشهایی از برجها و فضاهای معماری آن باقی ست.